Constant Permekelaan

Beschrijving

Rechte verbindingsweg tussen de rotonde op de Gistelsteenweg en de Dorpsstraat van Jabbeke. Het is tevens een doorgangsweg die het verkeer van de Gistelsteenweg, via de Stationsstraat naar de oprit van de E40 leidt.

Tot aan de Tweede Wereldoorlog werd de laan "Brugse Steenweg" genoemd, na de bevrijding in 1944 omgedoopt tot "Churchilllaan", in 1952, naar aanleiding van het overlijden van Constant Permeke werd de laan in 1952 naar deze kunstenaar genoemd. De laan geeft vanuit de dorpskern recht uit op de woning van deze kunstenaar op de Gistelsteenweg nummer 341. Naast de woonfunctie, zijn langs deze straat winkels en horeca te vinden, een funerarium, bank en verzekeringen, het politiekantoor (nummer 22a) en een elektriciteitscentrale (nummer 7).

Er zijn hoofdzakelijk eenvoudige woningen uit de 20ste eeuw te vinden, deels rij-, deels vrijstaande huizen. Een aantal begin-20ste-eeuwse dorpswoningen, meestal verbouwd, springt in het oog door bewaarde detaillering zoals het schrijnwerk (nummer 34, 1912), jaarankers "1910" (nummer 48), resten van publicitaire schilderingen op zijgevels (nummers 46, 85), typisch materiaalgebruik (nummer 14, 1913).

• Gegevens over de vroegere straatnamen: archief Luc Packo.