Geografisch thema

Spoorwegstraat

ID
12171
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12171

Beschrijving

Het vroegere statieplein op de wijk Houten Kruis naast de spoorlijn Sint-Niklaas-Dendermonde; lijn aangelegd in 1870-1877 met spoorwegbrug over de Durme naar Hamme. Voor het reizigersvervoer afgeschaft in 1958, voor het goederentransport in 1968. Ter hoogte van het gesloopte kleine stationsgebouw van Waasmunster herinnert nog een gevelwand met rest van de oude bebouwing aan de vroegere spoorweghalte. Het betreft voornamelijk woningen gebouwd door handelaars, nijveraars en fabrikanten. De industriële bedrijvigheid die zich hier bij het station vestigde is verdwenen (zie ook Houten Kruisstraat).

  • MOENS B., De identiteit van Waasmunster, Nieuwkerken, 1982, p. 198.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Burgerhuis

  • Omvat
    Burgerhuis

  • Is deel van
    Waasmunster


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Spoorwegstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/12171 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.