Blauwe Pan

Beschrijving

Steeg op het gehucht Noeveren ten noorden palend aan de Nielsestraat, ten zuiden aan de fabriekshal Van Heygen, ten oosten aan de droogloodsen Frateur, ten westen aan de groene zone, voorheen droogloodsen Peeters-Van Mechelen.

Samenstelling van west naar oost: een reeks van negentien arbeidershuizen, een betegelde voetweg, een serie bijgebouwtjes (latrines, schuurtjes), in lange kavels opgesplitste tuinen, garages en duivenkoten; aansluitende geasfalteerde weg met zitbanken.

Opklimmend tot circa 1845-47 (volgens kadaster). Enkelhuizen van twee traveeën, anderhalve bouwlaag, pannen zadeldak. Bepleisterd, gecementeerd of baksteen met rechthoekige muuropeningen; nummers 15 en 16 met dakkapellen. Kleine beluikte vensters in de achtergevel. Aanpassingen.

Auteurs: Plomteux, Greet