Geografisch thema

Vlaszakstraat

ID
12136
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12136

Beschrijving

In de kern van het gehucht Sombeke gelegen oude zijstraat van de Dommelstraat. In 1779 is er melding van een herberg en brouwerij "Den Vlassack" op de heerlijkheid Sombeke, benaming waaraan de straatnaam is gerelateerd. Aan de westzijde van de straat was voorheen een site met walgrachten gelegen met een herenhuis bekend staand als "Het Steentje" dat in 1968 werd gesloopt. Het eerder verdwenen poortgebouw vertoonde een gevelsteen met jaartal 1639 en ook cartografische bronnen illustreren dat het oude hof al in de 17de eeuw bestond. Het herenhuis droeg op zijn voorgevel het wapenschild van Jacobus Laureyns. Nadat hij in 1696 de heerlijkheid Sombeke gekocht had verbleef hij tijdelijk in "Het Steentje" tot de verbouwingswerken aan het kasteel van Sombeke klaar waren. De hofstede staat in 18de-eeuwse bronnen ook als "de Keete" vermeld (1785) en als huys van Plaisance met neerhof (1791).

  • Prentbriefkaartencollectie J. De Blanger, Waasmunster.
  • MOENS B., De identiteit van Waasmunster, Nieuwkerken, 1982, p. 49, 268.
  • VERLAECKT K., Archeologisch inventaris Vlaanderen Band XI Waasmunster-Sombeke, Gent, 1989, p. 251-254.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Villa

  • Is deel van
    Waasmunster


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vlaszakstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/12136 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.