Cichoreistraat

Beschrijving

Van Hugo Verrieststraat naar Rondekomstraat, reikt tot aan de sluis van het Kleine Bassin. Voormalige voetwegel die tussen 1878-1881 verbreed werd. Genaamd naar de cichoreidrogerij van E. Coussée-Facon.
Basisbebouwing: arbeidershuizen van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadel- of mansardedak, gevat tussen de heden verdwenen linnenweverij Tant-Valcke, de zeepziederij Gryspeerdt (zie Ronde Kom,...) en de weverij en blauwververij Gebroeders Moerman (zie Ronde Kom,...). Nummers 4-14 rijhuizen uit de jaren 1950: na afbraak van de arbeiderswoningen opgericht door Gryspeerdt in 1891.
Tevens voormalige Sint-Amandsschool (parallel aan Hugo Verrieststraat nummer 22), heden verbouwd tot Provinciaal Educatief Centrum voor Ontwikkelingssamenwerking.
Dieperin gelegen patronaatsgebouw, heden parochiaal centrum "Gudrun", van veertien traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op straat, mechanische pannen) naar ontwerp van J. Soete (Roeselare) van 1902; toegang via poort in rijhuis nummer 31 met gevelverfraaiing van 1920.

• Stadsarchief Roeselare, 141/1891, 261/1902, 236/1920.
  • DEWEERDT A., Het Roeselaars industriegebied nabij de Sint-Amandsbeek, de Kleine Bassin en de Ronde Kom, in Rollariensia, XVIII, 1989/90, p. 124, 204.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol