Geografisch thema

Cardijnlaan

ID
12081
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12081

Beschrijving

Korte straat in het centrum, vertrekkend van aan de Kerkstraat. Bij het begin rechts bevindt zich de kerk met ten noorden de pastorie, excentrisch gelegen ten opzichte van de Markt. Tussen kerk en pastorie vertrekt een mooie lindedreef in de richting van het kasteel, een duidelijke verwijzing naar de vroegere samenhang tussen kerkelijke en wereldlijke macht. Het voormalige, omringende kerkhof werd deels omgevormd tot parkeerterrein. Deze begraafplaats verdween geleidelijk na de ingebruikname (1940) van het nieuwe kerkhof aan de Beukendreef, zie gemeente-inleiding; de afsluiting werd verwijderd in 1968. Officiële opheffing in 1971. Op het einde van de straat rechts ligt de thans sterk gerenoveerde gemeentelijke jongensschool, waarvan de bouw werd gestart in 1937.

  • Van Vorsselaer tot Vorselaar, Heemkring Joris Matheussen, Vorselaar, 2000, p. 85, 87.

Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Herentals, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Dorpswoningen

  • Omvat
    Parochiekerk Sint-Pieter

  • Omvat
    Pastorie Sint-Pietersparochie

  • Is deel van
    Vorselaar


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Cardijnlaan [online], https://id.erfgoed.net/themas/12081 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.