Kasteelstraat

Beschrijving

Geasfalteerde hellende straat met gebogen tracé, voorheen verbinding Graaf van Egmontstraat-Hoogstraat; in het eerste kwart van de 19de eeuw afsplitsing Firmin Bogaertstraat, vanaf de Arthur Scheirisstraat en nummer 18 (dekenij). Aangelegd op het tracé van de voormalige Kasteeldreef. Heterogene bebouwing. Huizen met twee of twee en een halve bouwlaag en wisselend aantal traveeën, uit de 19de eeuw. Gepleisterde en beschilderde parementen, nummer 29, 31 (verbouwde begane grond), nummer 35; met vernieuwde parementen: nummer 22, 24. Lagere arbeidershuizen met twee bouwlagen en twee of drie traveeën onder zadeldaken, uit de 19de eeuw: nummer 26, met beraapt parement; nummer 28, met aangepast parement. Nummer 20-56, en nummer 41-51 : homogene wanden met burgerhuizen uit de eerste helft van de 20ste eeuw, eclectisch en art deco getint; nummer 34, 1939 gedateerd, nummer 40 met pittoreske trapezoïdale erker op als adelaar uitgewerkte console. Vanaf hoek Molenkouter en Neerhofstraat: bescheiden arbeiderswoningen uit de 19de eeuw en de eerste helft van de 20ste eeuw. Nieuwe bouw: nummer 20, 45, 67, 69.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle