Brusselsesteenweg

Beschrijving

Ook zogenaamd de "Boulevard", een deel van de nieuwe steenweg van Dendermonde naar Brussel rechtgetrokken in 1788 volgens octrooi van keizer Jozef II van 8 februari 1787 dwars doorheen de gemeente ten westen van de kerk (gewestweg N 47). Brusselsesteenweg genoemd vanaf Grote Plaats tot de grens met Opwijk (provincie Vlaams Brabant), met provinciepaal, zogenaamd Vlaamse staak ter hoogte van de grensbeek, de Klokbeek, bij de Blauwbrug. Het gedeelte van de Grote Plaats tot de grens met Dendermonde wordt Dendermondsesteenweg genoemd. In het dorpscentrum voornamelijk bebouwd vanaf begin 19de eeuw met statige burgerhuizen en grote complexen zoals het klooster met school en het "gasthuis".

• PIETERS L., Lebbeke, Beelden uit het verleden, Lebbeke, 1999, p. 4.

Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke