Markt

Beschrijving

Eertijds zogenaamd "Dorpsplein", huidige benaming sedert 1966. Langgerekt driehoekig plein met bewaarde dorpsdrenkpoel, de enige resterende in de Kempen, tevens het bewijs van een eeuwenoude landbouwgemeenschap met veestapel. Met gras begroeid en door bomen begrensd terrein, omgeven door geasfalteerde en gekasseide straten, met aan noordoostzijde zicht op de de Sint-Pieterskerk. Geplaveide parkeerplaatsen aan noordoost- en zuidwestzijde. Centraal op het plein: achtzijdige open kiosk van circa 1934; baksteen en arduin (onderbouw) met ijzeren zuilen onder leien bedaking, bekronende lier.

Meer ten westen: oorlogsmonument voor de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van B. Gerrits (Antwerpen), van 1925. Later aangebrachte, arduinen gedenkplaat voor de gesneuvelden van de Tweede Wereldoorlog: knielende vrouwenfiguur en gesneuvelde van brons. Aan achterzijde vrouwenfiguur met schild van Berlaar. Voorts lintbebouwing tot drie bouwlagen voornamelijk vanaf het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Noordzijde met recentere architectuur.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Gebouwen / Gedenktekens, Berlaar.
  • VAN PARIJS L. - SCHROYENS M., De geschiedenis van Berlaar en Koningshooikt, deel II, Berlaar, 1984, p. 154, 170-171, 213.