Wollemarkt

Beschrijving

Zogenaamd naar de vroegere functie. Loopt van de noordelijke dwarsbeuk der Sint-Romboutskerk naar de Goswin De Stassartstraat.

Straatbeeld heden gestoord door nieuwe bouw. Belangrijke inplanting van het aartsbisschoppelijk paleis. De huidige bebouwing bevat meestal oude kernen, aangepast of verhoogd tijdens de 19de eeuw en voornamelijk voorzien van nieuwe bekledingen en eenvoudige ordonnantie. Een aantal gevels worden momenteel ontpleisterd en vertonen inderdaad sporen van deze oudere kernen die gewoon bewaard of naar eerder "rustieke" smaal (bijvoorbeeld nummer 18) gerestaureerd worden.

Veelal breedhuizen van drie bouwlagen onder zadeldak met 19de-eeuwse ordonnantie en geritmeerd door rechthoekige of getoogde vensters met arduinen lekdrempels. Bepleisterd (nummer 5), gecementeerd (nummers 10, 22 en 24), gedecapeerd (nummers 28, 30 en 34), granitobekleding (nummer 20). Houten kroonlijst op klossen of vernieuwd. Nummer 2: diephuis van twee bouwlagen en drie traveeën onder afgesnuit zadeldak (Vlaamse pannen). Recente bekleding en 19de-eeuwse ordonnantie met rechthoekige muuropeningen.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde