Sint-Pietersberg

Beschrijving

Straatje van de Veemarkt naar de Leegheid. Zogenaamd naar de vroegere Sint-Pieter- en Pauluskerk gelegen tussen deze straat en de Korte Maagdenstraat. Het kerkhof werd in 1896 als bouwgrond verkocht, zodat de linkerstraatwand van genoemde straat ontstond.

Het hoekgebouw met de Keizerstraat (een bioscoop uit het eerste kwart van de 20ste eeuw) moest wijken voor een nieuwe bouw die de volledige linkerstraatwand inneemt. Op de rechterzijde: gecementeerde gevels met uitzicht uit de 19de eeuw. Nummers 6-8 en 10: oudere kern; geeft toegang tot een beluikje met huisjes uit de 19de eeuw; twee traveeën en twee bouwlagen op gepikte plint; rechthoekige muuropeningen.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde