De Langhestraat

Beschrijving

Straat met licht gebogen tracé tussen Adegemstraat en Ganzendries. Voorheen ook de zogenaamde "Oude Vest" en "Oudeghemstraat". Huidige benaming naar de familie De Langhe, die zich op de hoek van de Adegemstraat vestigde. Straat in 16de eeuw deel uitmakend van het zogenaamde "Kwartier", een wijk van publieke ontuchthuizen, gelegen in het zuidwestelijke stadsdeel met inbegrip van de Korte- en de Lange Pennincstraat, de Kroonstraat, de Kromme Elleboogstraat, het Mosselschelpstraatje en de Veluwestraat.

Heden grotendeels afgezoomd met eenheidsbebouwingen, met name doorneelijstgevels uit de 19de en de 20ste eeuw van twee tot drie en een halve bouwlaag, met gevarieerde bekledingen onder zadeldak (meestal Vlaamse pannen). Enkele panden verwijzen naar een oudere kern, zie nummers 6 en 12.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde