Verdussenstraat

Beschrijving

Straat met rechtlijnig tracé tussen de Constantia Teichmannplaats en de Vinkenstraat, geopend in 1875. De straat werd in 1876 vernoemd naar de familie Verdussen, een Antwerps drukkersgeslacht actief van de late 16de eeuw tot omstreeks 1800, met als stamvader Hieronymus Verdussen (ca. 1553-1635).

De homogene bebouwing van burgerhuizen overwegend in conventionele neoclassicistische stijl, afgewisseld met enkele panden in neo-Vlaamserenaissance-stijl, kwam tot stand tussen 1876 en 1898. Aan de onpare zijde werden in 1903 wee panden gesloopt voor de aanleg van de Jan Blockxstraat. Deze straatwand is verder op de hoekhuizen na uitzonderlijk gaaf bewaard. Aan de pare zijde werd een groot aantal panden gebanaliseerd door het decaperen of opnieuw cementeren van de gevels, met verlies van het stucdecor. Tot de doorsnee of minder gaaf bewaarde panden behoren de gekoppelde woningen nummers 4-6, de gekoppelde woningen Auguste en Godefroid Roulants door architect Jean Baptiste Vereecken uit 1880 op nummers 7-9 (verbouwde pui), de gekoppelde burgerhuizen J.B. Sluyts uit 1876 op nummers 16 en 20, de woning Keulemans door de architecten Jules Bilmeyer en Joseph Van Riel uit 1885 op nummer 37 (verbouwde pui), en de gekoppelde woningen Frans Thys, restant van het oorspronkelijk uit vijf panden bestaande hoekcomplex met de Vinkenstraat uit 1883 op nummers 59-61.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1880#1420 (nummers 7-9), 1876#630 (nummers 16 en 20), 1885#1445 (nummer 37) en 1883#741 (nummers 59-61).

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Braeken, Jo