Savooistraat

Beschrijving

Bestond reeds circa 1400 (zie reconstructietekening volgens archiefbronnen). Gekasseid straatje met licht gebogen tracé, lopend van de Geraardsbergsestraat naar de Zuidstraat. Weggebroken rechterzijde, heden parking. Reeks typische arbeiderswoningen, uit de eerste helft van de 19de eeuw op de linkerzijde (nummer 4-48). Enkelhuisjes van twee traveeën en anderhalve verdieping onder zadeldaken. Kleurige gevelwand: afwisseling van gecementeerde, geschilderde of met geglazuurde tegels beklede lijstgevels. Rechthoekige of getoogde muuropeningen; blinde vensters in de linker boventravee enkele huisjes voorzien van recent parement en aangepaste muuropeningen.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle