Koningin Elisabethlei

Beschrijving

Laan tussen Mechelsesteenweg en Jan Van Rijswijcklaan. Huidige naamgeving in 1919 naar Koningin Elisabeth, die in 1909 derde koningin van België werd. Gedeelte van de oude weg, die vanuit Antwerpen in zuidoostelijke richting naar Wilrijk loopt, vandaar de voormalige benaming "Wilrijkse Baan", sedert 1846 "Warandestraat" naar de nabijheid van de Warande, het Koning Albertpark.

Oostzijde volledig ingenomen door het Koning Albertpark. Westzijde met herenhuizen van omstreeks 1900 en flatgebouwen uit het interbellum en de naoorlogse decennia.

Het Provinciehuis van Antwerpen met een torengebouw van 1966-1972, en een lager voor- en achtergebouw van 1974-1980, naar ontwerp van Maurice De Vocht en René Grosemans werd in 2013-2014 gesloopt. Voorheen hydraulische fontein door Pol Bury uit 1981, en een bronzen beeldengroep De Familie, door G. Vindevogel uit 1969, in de aanplanting rond het gebouw. Het nieuwe Provinciehuis naar ontwerp van Xaveer De Geyter is in aanbouw (voltooiing voorzien in 2017).

• CORNILLY J., HELLEMANS B. & MIGOM S. 2013: Een huis voor de provincie, Antwerpen.