Hertsdeinstraat

Beschrijving

Doodlopende straat ten noorden van de Haantjeslei, geopend circa 1850. Naamgeving in 1852 in verband met de toenmalige herberg "de Hertsdein" (van hert en daim, het Franse woord voor damhert) op hoek van Haantjeslei en Sint-Laureisstraat. Gekasseide straat met geknikt tracé. Heterogene bebouwing van woonhuizen, garages, ateliers uit het vierde kwart van de 19de eeuw tot het eerste kwart van de 20ste eeuw. Op nummer 20 ateliers, kantoren, koetshuis, stallen en stapelruimte van de Fabrique Anversoise de Conserves, naar ontwerp door de architect-aannemer Henri Van Gastel uit 1896, doch later aangepast.

• Stadarchief Antwerpen, bouwdossiers 1896#100 en 1896#1771.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita