Hertoginstraat

Beschrijving

Gelegen tussen Mechelse Steenweg en Lange Leemstraat. Geopend op gronden De Bot. Naamgeving naar aanleiding van het huwelijk in 1853 van de hertog van Brabant, de latere koning Leopold II, met Maria-Henriëtta, waardoor laatstgenoemde de titel van "hertogin van Brabant" mocht dragen.

Bebouwd vanaf 1856. Burgerhuizen uit het derde en vierde kwart van de 19de eeuw en het eerste kwart van de 20ste eeuw, van drie of vier traveeën en twee of drie bouwlagen. Tot de oudste panden uit het derde kwart van de 19de eeuw behoren de eenheidsbebouwing op nummers 3 tot 7, de nummers 20 en 44, gekenmerkt door eenvoudige vlakke bepleisterde lijstgevels met horizontaal markerend lijstwerk, schijnvoegen op de begane grond, rechthoekige vensters met afgeronde bovenhoeken op de bovenverdiepingen en mezzanino. Andere gaaf bewaarde panden uit deze periode zijn de nummers 16, 18, 22-24 en 26. Aan de oostzijde burger- en herenhuizen in eclectische stijl, uit het laatste kwart van de 19de en het eerste kwart van de 20ste eeuw, waaronder de woning Kempen in art-nouveaustijl uit 1907 op nummer 4. Het grootste deel van de westzijde is ingenomen door de naoorlogse gebouwen van het Koninklijk Lyceum.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1907#1147 (nummer 4).

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Braeken, Jo