Haringrodestraat

Beschrijving

Gelegen tussen Albertstraat en Boomgaardstraat. In 1846 vermeld als Haringrodestraat naar het voormalige gehucht "Harincrode" waarvan reeds sprake was in 1146. Voorheen zogenaamd "Zeelbaanstraat" naar de hier toen aanwezige zeeldraaierij.

Enkelhuizen uit het derde en vierde kwart van de 19de eeuw, voornamelijk tussen Sint-Vincentiusstraat en Belgiëlei en uit het laatste kwart van de 19de en het eerste kwart van de 20ste eeuw voornamelijk tussen Belgiëlei en Boomgaardstraat (zie kadasterplan van Aloïs Scheepers van 1886). Van de vroeg-modernistische woning M.C. Climan door Léon Stynen uit 1927 op nummer 101, is het oorspronkelijk door een expressief baksteenparement gekenmerkte gevelfront gecementeerd.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1927#26632 (nummer 101).

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita

Aanvullende informatie

De straat werd reeds vermeld als "Herinckroystrate" in een schepenregister van 1524, dus voor ze tijdelijk Zeelbaanstraat werd genoemd :

"... een hove cum fundo et pertinentiis groot omtrent een half buyndere gelegen buyten Sint Joris poorte alhier aende Herinckroystrate ..."

• Stadsarchief Antwerpen, SR#165 - f° 97 v° - 2 dd. 01-06-1524.
  • Informatie verkregen van Wim Verhaeghe (april 2022).