Geografisch thema

Fuggerstraat

ID
11700
URI
https://id.erfgoed.net/themas/11700

Beschrijving

Tussen Ellerman- en Lange Dijkstraat, in 1868 genoemd naar de bekende familie van kooplui en bankiers die in de loop van de 16de eeuw haar handelshuis te Antwerpen vestigde. Bebouwing uit het vierde kwart van de 19de eeuw en het eerste kwart van de 20ste eeuw, enkelhuizen in neoclassicistische stijl met bepleisterde en beschilderde lijstgevels van twee à drie traveeën en drie verdiepingen onder zadeldaken, met imitatievoegen op begane grond, doorlopende kordons en lekdrempels, rechthoekige vensters in geriemde omlijsting. Daarnaast gelijkaardige woningen met kleurige baksteengevels en getoogde muuropeningen, soms in eenheidsbebouwing (nummer 3-13) en enkele met art-nouveau-kenmerken, onder meer nummer 2 naar ontwerp van G. Fierens (puilijst) en nummer 16. Pare gevelwand gedomineerd door een pakhuis (nummer 24).


Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Burgerhuis in art-nouveaustijl

  • Omvat
    Café in art-nouveaustijl

  • Is deel van
    Antwerpen - 19de- en 20ste-eeuwse stadsuitbreiding


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Fuggerstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/11700 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.