Franklin Rooseveltplaats

Beschrijving

De Franklin Rooseveltplaats is gelegen in de stationsbuurt van Antwerpen, tussen de Frankrijklei en de Gemeentestraat. Het grote rechthoekig plein is één van de drukste verkeersknooppunten van de stad. Het is een knooppunt voor bus- en tramlijnen, en tevens, door de aansluiting met de Turnhoutsebaan en de leien, een invalsweg tot de binnenstad. Het plein werd rond 1867 aangelegd, samen met de omliggende straten, grosso modo in dambordpatroon. Eerst werd het plein Victorieplaats genoemd, in 1868 Gemeenteplaats, in 1919 opnieuw Victorieplaats en in 1945 Franklin Rooseveltplaats naar de 32ste president van de Verenigde Staten van Amerika. Net als de aansluitende leien (Amerikalei, Frankrijklei, Britselei, Italiëlei) werd deze naam toen gekozen om de geallieerde landen tijdens de Tweede Wereldoorlog te eren. Tot 1948 lagen op de westelijke helft de zogenaamde "geuzenhofkens", twee plantsoenen met banken en beelden, zo genoemd naar hun aanleg onder het liberale bewind in 1875. Nu wordt het volledige plein ingenomen door busstopplaatsen.

Aan de west- en oostzijde breed geopend voor al het doorgaande verkeer, wordt het aan noord- en zuidzijde door monumentale gebouwen gedomineerd. Aan de noordzijde het Koninklijke Atheneum en de R.V.S.-building, aan zuidzijde Hotel Wagner, de Opera en de President Building (nummer 18). Met dit hoge kantoorgebouw won Leon Stynen samen met Paul De Meyer in 1968 een ontwerpwedstrijd voor een nieuw kantoorgebouw voor de Algemene Spaar- en Lijfrentekas te Antwerpen (ASLK). Omdat een bouwpromotor instond voor de uitvoer van dit grote, volledig met parkeergarages onderkelderde gebouw, moest Stynen belangrijke toegevingen doen op vlak van verhoudingen. In plaats van de voorziene zeven kantoorverdiepingen, werden er tien ingevoegd, met dezelfde bouwhoogte. Het concept van Stynen, met strakke betonnen gordijngevel en terugwijkende begane grond uitgewerkt als sokkel, is evenwel nog herkenbaar. Behalve deze grootschalige gebouwen, werden eind 19de eeuw ook panden voor horeca met bovenliggende appartementen voorzien. Enkel nummer 7B is nog bewaard, een pand van vier bouwlagen en drie traveeën in neoclassicistische stijl.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 18 # 49988, 18 # 51278.
  • BONTRIDDER A. 1979: Gevecht met de rede, Léon Stynen, Leven en werk, Antwerpen, 196-198.