Lieferingeplaats

Beschrijving

Gesloten dorpskom, gelegen op een helling met, deels gekasseid, deels geasfalteerd dorpsplein; ten noordoosten, afgesloten door de kerk, ten zuidoosten, door het klooster van 1902, naar ontwerp van architect J. Goethals (jaartal en naam vermeld op een gevelsteen). het gemeentehuis (Beneden Windschoof) is een onderdeel van dit complex. Verder eenvoudige bebouwing, voornamelijk van het dubbelhuistype met één of twee bouwlagen onder zadeldaken, voorbeeld Dorp nummer 1 van 1899, jaartal aangebracht op het blind bovenlicht. Boerenhuizen met vernieuwde parementen: nummer 26 en 28; nieuwe bouw nummer 16, behoort tot een heden in drie delen opgesplitste hoeve.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle