Dageraadplaats

Beschrijving

De Dageraadplaats is een rechthoekig plein dat de kern vormt van het Antwerpse deel van de wijk Zurenborg. De wijk werd circa 1883 ten oosten van het stadscentrum aangelegd door de maatschappij van het Oosten van Antwerpen. Het plein grenst aan de drukke verbindingsweg van de Draak- en de Kleinehondstraat.

Typisch voor de verkaveling van Zurenborg is dat er in een straalvormig, symmetrisch patroon rechte straten vertrekken vanop dit plein. Het verkeersvrije plein wordt gedomineerd door de Sint-Norbertuskerk, de parochiekerk die hier door de Naamlooze Maatschappij voor eht bouwen van Burgershuizen werd ingeplant op de plaats van de oudere voorlopige Zurenborgkapel. De huizenrij op nummers 1 tot 3 is een restant van bebouwing die deze kapel omringde.

Het plein is deels afgezoomd met kastanjebomen en wordt gebruikt als recreatieplek. De meeste percelen werden eind 19de of begin 20ste eeuw bebouwd met panden met een horecagelijkvloers, een functie die op het levendige plein nog steeds bewaard is. Een voorbeeld is nummer 30, hoek Filomenastraat, waar naast het neoclassicistische hoekpand, in het lage gebouw met puntgevel een "speelzaal" was ingericht. Plannen werden in 1891 opgemaakt door Verwimp voor de Naamlooze Maatschappij voor het bouwen van Burgershuizen.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1891 # 558.