Carnotstraat

Beschrijving

Belangrijke winkelstraat gelegen ten noorden van het Centraal Station tussen Van Schoonhovenstraat en de grens met Borgerhout. Reeds in de 16de eeuw gekend als "Kipdorpsesteenweg", in de eerste helft van de 19de eeuw voornamelijk als "Borgerhoutsesteenweg" of "Steenweg van Borgerhout", sporadisch als "Sint-Willibrordussteenweg", "Grote Straat van Sint-Willibrords" of "Turnhoutsebaan"; de naam "Carnotstraat" naar de militaire gouverneur Lazare Carnot (1753-1823) verschijnt voor het eerst in een straatnamenlijst anno 1846 van de toenmalige vijfde wijk. Op 6 november 1956 werd een Koninklijk Besluit uitgevaardigd voor de verbreding van de straat; 103 huizen werden hiervoor onteigend, voornamelijk aan de noordzijde. Heterogene bebouwing van woon- en winkelhuizen uit de 19de eeuw, meestal met vernieuwde winkelpui, en flatgebouwen uit de 20ste eeuw. Voornamelijk de zuidzijde geeft een duidelijk beeld van de bouwevolutie. De oudste huizen, opklimmend tot het laatste kwart van de 19de eeuw, met twee bouwlagen en twee, soms drie traveeën onder zadel- of schilddak (pannen, bitumen); eenvoudige lijstgevels met rechthoekige vensters; een aantal huizen met vernieuwde gevelbekleding, aangepaste vensters of toegevoegde derde bouwlaag. Tot dit type behoren de nummers 46, 56 tot 62, 80, 84, 112, 118, 122, 130 en 144. Daarnaast verschillende woon- en winkelhuizen uit derde en vierde kwart van de 19de eeuw, van drie bouwlagen en drie traveeën onder verschillende bedaking; bepleisterde, beschilderde lijstgevels met neoclassicistisch uitzicht gemarkeerd door geriemde omlijstingen, pilasters, panelen, soms een balkon, onder andere de nummers 40, 42-44, 50-52, 94-96, 104-106, 128, 132, 146-148, 150, 152-154. Verder diep uitgebouwde flatgebouwen van circa 1930 zowel aan noord- als aan zuidzijde, onder andere de nummers 13-17, 43, 45, 49, 48, 90 en flatgebouwen van circa 1960 aan de noordzijde.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita