Graanmarkt

Beschrijving

Vanouds handelscentrum van de stad. Oostelijk gedeelte eertijds zogenaamd "Varkensmarkt". De westzijde werd ingenomen door de hal, middenpunt van de bedrijvige graanhandel, reeds vermeld in 1333 en gesloopt in de tweede helft van de 18de eeuw. In de zuidwestelijke hoek, aan de heden gedempte Molendender, stond eertijds het omwalde "Dijnshof" en op de zuidzijde het "Oude Hof van de Heren van Ninove". Trechtervormig plein, oostelijk deel in 1720 met veertig lindebomen beplant en in 1757 gekasseid. Oostzijde tot voor enkele jaren afgesloten door enkele burgerhuizen waarachter de Beverbeek naar het westen toe liep; heden open ruimte. Recente aanleg van de Marktweg zorgde voor een verbinding met de Burchtstraat. Bebouwing getypeerd door oudste huizen van de stad, opklimmend tot de 16de, 17de en 18de eeuw en aangepast in de loop van de 19de en 20ste eeuw, onder meer nummer 17-19, met volledig nieuwe voorgevel en sporen van gebruik van zandsteen aan de achtergevel. Voorts banale 19de-eeuwse rijhuizen (nummer 57-59) en toenemende nieuwe bouw met storend R.T.T.-gebouw. Afwisseling in breedte der panden en variërende kroonlijsthoogte. Bres tussen nummer 6 en 10.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle