Lariksdreef

Beschrijving

Straat in het noorden van Waardamme, vlakbij de grens met Oostkamp. De straat loopt ten westen van de Kortrijksestraat. De Lariksdreef vormt de noordelijke grens van het 19de-eeuwse kasteeldomein "De Woesten" (zie Woestendreef nummer 8) en maakt deel uit van een dambordvormig drevenpatroon (evenwijdig loopt de Woestendreef; loodrecht de Rododendrondreef, de Veurnedreef en de Braambessendreef). De benaming verwijst naar de naaldbomen, lariksen, die er staan.

In de middeleeuwen bevindt zich hier ten westen van de Kortrijksestraat zoals op zoveel plaatsen in Oostkamp heidegebied (wastine) zie Inleiding. Zeker in de tweede helft van de 18de eeuw is het gebied ten zuiden van het kasteel "Nieuwburg" (zie heden op grondgebied Oostkamp, Nieuwburgstraat nummer 2) ingenomen door bos zie kaart van Chanlaire-Capitaine (1792-circa 1796) die tevens de hofstede "Dusten" (zie Woestendreef nummer 8) weergeeft (zie afbeelding). Genoemde hofstede was eertijds gelegen ter hoogte van het kruispunt van de huidige Lariks- en Seringendreef. Op het primitief kadasterplan (circa 1835) wordt reeds een gedeelte van de Lariksdreef weergegeven; het tracé vertrekt van het goed "Woesten" in westelijke richting en is nog niet verbonden met de Kortrijksestraat; de toenmalige dreef maakt wel reeds deel uit van een dambordvormig drevenpatroon en is bereikbaar via de Woestendreef. Een kaart met de bezittingen van de familie Mortier in 1866, bewaard in het Rijksarchief te Brugge, schetst duidelijk deze situatie. Vanaf de jaren 1850-1870 worden in het bos de kastelen "De Breidels" (zie heden op grondgebied Oostkamp, Breidels nummer 1) en "De Woesten" (zie Woestendreef nummer 8) gebouwd. Naar aanleiding van de bouw van kasteel "De Woesten" in 1871 wordt de huidige Lariksdreef officieel aangelegd vanaf de Kortrijksestraat; het tracé wordt loodrecht getrokken tot aan de oude hofstede, waar de dreef aansluit op een bestaande weg. Weergave van de huidige Lariksdreef op de kaart van het Militair Cartografisch Instituut (circa 1880), met voor het eerst ook enkele dreven ten noorden ervan onder meer de Lijsterbessendreef en de Beundreef (Waardamme/Oostkamp). Respectievelijk na de Eerste en de Tweede Wereldoorlog worden zowel de kastelen herbouwd, als de bijhorende parken heraangelegd. Sinds de jaren 1978 is de resterende bosstrook verkaveld en omgevormd tot het woonpark Waaroostpark, gekenmerkt door grootschalige villabouw. In het bos verwijzen enkele vochtige plaatsen nog naar de voormalige vijvers, die er aanwezig waren ten tijde van de uitgestrekte heidegebieden in de middeleeuwen.

De Lariksdreef is een geasfalteerde, loodrechte, doodlopende dreef, ingedeeld met grote percelen met residentiële functie. Nummers 3 en 5 aan de zuidzijde van de dreef behoren tot kasteeldomein "De Woesten" (zie Woestendreef nummer 8).

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waardamme, 1872/2.
  • Rijksarchief Brugge, Kaarten en plannen van Watering van Blankenberge, nummer 1351: Kaart van eigendommen gelegen te Waardamme en Oostkamp, in het bezit van Mortier Triquet, 1866.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje