Brusselseheerweg

Beschrijving

Lange bochtige straat van Lieferinge naar Gooik die voor het kasteel verbrecdt tot een typische dries, vroegere Dorpsplaats. Rustig begraasd en beboomd driehoekig plein met kasteelpoort, kasteel en park ten noordwesten en enkele vermeldenswaardige huizen naast kleinschalige doorsnee-bebouwing uit de 19de-20ste eeuw (onder meer nummers 23-25).

Voorbij het kruispunt met de steenweg Halle-Ninove, drukkere bebouwing met enkele boerenhuisjes, voornamelijk dubbelhuizen van één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat), met rechthoekige vensters voorzien van arduinen lateien en lekdrempels en een rechthoekige deur in een vlakke arduinen omlijsting, grosso modo daterend uit het midden van de 19de eeuw, onder meer nummers 35-41 (houten lateien), 69. Het kasteel met poort en de nummers 8-10-12, 9, 9 (ernaast), 15 en 17-19 zijn ingeplant op de dries.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle