Rozenstraat

Beschrijving

Straat in het noordwesten van het centrum van Oostkamp. De korte straat kent een vrij gebogen verloop en loopt van de Poelstraat naar de Tulpenstraat. De straat maakt deel uit van de verkaveling het Zwarte Gat, meer bepaald van de Bloemenwijk. Deze wijk is na het opstellen van het BPA Centrum-Noord en het BPA Centrum-Kerk in 1961 met als doel het bevorderen van de woongelegenheid. De nieuw aangelegde straten worden genoemd naar inheemse bloemen en Vlaamse schrijvers (zie Albrecht Rodenbachstraat).

Dominante aanwezigheid van het op het einde van de jaren 1960 opgetrokken gebouw Zwaluwnest (nummer 14), een initiatief van pastoor Henri Delarue voor de opvang voor kinderen van zwervers, leurders en woonwagenkinderen, dat oorspronkelijk is gestart in het voormalige wijkschooltje aan de Hertsbergsestraat (zie Hertsbergsestraat nummer 61). Tot halfweg de jaren 1980 blijft het opvangtehuis voor zigeunerkinderen bestaan; nadien verhuist het opvangtehuis naar Sint-Jans-Molenbeek en worden de gebouwen in Oostkamp in gebruik genomen door het M.P.I. Spermalie, thans zogenaamd Klavervier. Voorts bebouwing opklimmend tot de jaren 1960.

• BOSCHVOGEL F.R., HAELEWYN R., Album van het Houtland, Torhout, s.d., p. 82-83.
  • BOULJON B., Bij het eeuwfeest van het Oostkampse gemeentehuis (3), in De Merel, jg. 12, nummer 2, 1988, p. 28-35.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje