Biezenstraat

Beschrijving

Van de Beverstraat naar de Stationsstraat. Gebogen verloop. Heterogene bebouwing door ongelijke gevelbreedtes en gebroken kroonlijstlijn. Enkele bepalende herenhuizen; accent op nummer 17, de Dekenij, gelegen tegenover de Kerkstraat. Voorts vrij banale lijstgevels uit de 19de eeuw, veelal met aangepast (onder meer afgesnuit hoekhuis nummer 20) of totaal vernieuwd parement. Nummer 28, neotraditioneel getinte trapgevel uit begin 20ste eeuw (?). Commercialisering van de straat bracht verbouwingen van de begane grond met zich mee. Sporadisch behouden neoclassicistisch getinte houten winkelpuien of vensteromlijstingen (nummer 5, 22). Op de linkerzijde, halverwege de straat, enkele panden van eenzelfde volume met drie à vier traveeën, twee verdiepingen, zadeldak of pseudo-mansardedak, voornamelijk 19de-eeuwse lijstgevels en rechthoekige muuropeningen: nummer 18, bekleed met geglazuurde tegels uit het eerste kwart van de 20ste eeuw; nummer 22, 24, bepleisterd en gecementeerd, gemarkeerd door vlakke arduinen vensteren deuromlijstingen met geprofileerd beloop vermoedelijk uit de 18de eeuw tot begin 19de eeuw; nummer 26, eenvoudig bepleisterd; nr. 32, gevelbepleistering verfraaid met neorocaillesluitsteen op die geriemde vensteromlijstingen en maskerkoppen op het entablement.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle