Hogedreef

Beschrijving

Dreef in het centrum van Oostkamp, die loopt van de Gruuthuselaan naar de Kapellestraat, in het verlengde van de Schooldreef. Het tracé is ontstaan als toegangsdreef naar het kasteel "Gruuthuse" (confer Stationsstraat nummer 196). De oudste weergave van de dreef dateert van het einde van de 18de eeuw. Het tracé van de dreef is echter veel ouder en verbindt – mogelijk al vanaf de 12de eeuw ? (eerste vermelding van het kasteel in 1128) - de residentie met de toenmalige Kortrijksestraat, net ten zuiden van het dorpsplein met de romaanse kerk. Omstreeks 1725 laat graaf d'Ursel het tracé als dreef aanleggen. S. Saelens, baljuw van de heerlijkheid van Oostkamp, krijgt de opdracht de aanleg van de dreef voor te bereiden (o.m. aankoop van private gronden) en landmeter Verhaeghe, landmeter van het Brugse Vrije, voert de opmetingen uit. Het voorbereidende werk is circa 1730-1731 voltooid. Bij de aanleg draagt de dreef de naam "Kasteeldreve" of "Duc d'Ursel dreve".
De dreef is afgebeeld op verschillende 18de-eeuwse kaarten o.m. op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778). De met bomen omzoomde dreef loopt van het kasteel tot aan de Kortrijkse Kalsijde (cf. Kortrijksestraat). Op een 19de-eeuwse kadastrale kaart uit het Rijksarchief te Brugge wordt de dreef, die loopt van de latere Gruuthuselaan tot aan de Kortrijksestraat, aangeduid als eigendom van Wolfgang Carolus hertog van Ursel, terwijl het gedeelte tussen de latere Gruuthuselaan en de Kapellestraat op de begin 20ste-eeuwse kaart van het Militair Cartografisch Instituut deels als gemeenteweg is aangeduid (stippellijn). Het deel tussen de Kapellestraat en de Kortrijksestraat wordt in de 20ste eeuw aangelegd als de Schooldreef. Door De Flou in 1913 zogenaamd de "Gruuthuse-Dreef".
In 1999 wordt de huidige Hogedreef geopend als een rustige wandel- en fietsweg, het autoverkeer kan aan de kant van de Kapellestraat plaatselijk doorrijden tot de garages van de woningen langs de Stations- en de Kapellestraat. Halverwege is de dreef afgesloten.
Grintweg afgezoomd door beukenbomen, voorzien van enkele parkeerplaatsen aan de kant van de Kapellestraat, langs de gemeentelijke bibliotheek (cf. Kapellestraat nr. 19).

RIJKSARCHIEF BRUGGE, Kaarten en plannen Mestdagh, nr. 1106: Plan van eigendommen, eigendom van Isabelle en Jeannette Beaucourt, 19de eeuw.
BOULJON G., De straatnamen van Oostkamp, in Kultuurleven te Oostkamp, jg. 5, nr. 4, 1975.
CLAEYS G., De gemeente Oostkamp, Brugge, 1953, p. 112.
DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Brugge, 1925, deel V, kolom 97.
DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Brugge, 1926, deel VI, kolom 299.
Vernieuwd centrum feestelijk geopend, in De Merel, jg. 19, nr. 2, 1999, p. 45.