Pauwstraat

Beschrijving

Korte, rechte straat van aan de Ingelmunstersteenweg tot aan de grens met Meulebeke, gevormd door de Mandel. Loopt via de Leenbrug op Meulebeeks grondgebied verder als Ooigemstraat. In 1642 komt de naam "straete van(de) Leenbrugghe naer Oyghem" voor. Ook in de Atlas der Buurtwegen (1845) komt de naam "Oyghemstraet" voor. De huidige naamgeving dateert van 1960 en verwijst naar herberg "De Pauw" (thans verdwenen) op de oostelijke hoek van de Ingelmunstersteenweg en de Pauwstraat. In 1610 wordt "De Pauw" vermeld in het renteboek van de heerlijkheid het Bardoense, waarvan de vierschaar zich even ten noorden, tegenover de Zandstraat, bevindt. De herberg staat weergegeven op een kaart van de heerlijkheid Nieuwenhove van 1689 en in 1779 is er sprake van een uithangbord met een afbeelding van een pauw. In 1927 houdt de herberg op te bestaan en neemt de uitbater van herberg "De Appel" aan de overkant van de Ingelmunstersteenweg (hoek met Hulstestraat) de naam over. In 1998 verdwijnt ook dit café.

Tegenwoordig bestaat de bebouwing aan weerszijden van de straat uit de fabrieksgebouwen van Orotex (Ingelmunstersteenweg nummer 162), opgericht in 1978 en producent van allerlei vloerbedekkingen (kurk, linoleum, rubber, vast tapijt, laminaat).

• Rijksarchief Kortrijk, Kaarten en Plannen, nr. 541: Figuratieve kaart van de heerlijkheid en tienden van Nieuwenhove te Oostrozebeke, 1698.
  • DELANGE M., Oostrozebeke, in HOLLEVOET F., Als straten gaan… praten, Tielt, 2005, p. 128.
  • VERSTRAETE E., Het renteboek van de heerlijkheid het Bardoense (1610) (Ingelmunster, Meulebeke, Oostrozebeke), in Verslagen en mededelingen van "De Leiegouw", jg. 3, 1961, p. 239.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien