Gravenstraat

Beschrijving

In wijk Bentille, op de grens met Sint-Jan-in-Eremo en Bassevelde, ten zuiden van de Graaf Jansdijk, een dijk in het krekengebied, ter bescherming tegen stormvloeden en overstromingen, oorspronkelijk van Knokke naar Sas van Gent, aangelegd en versterkt in verschillende fasen vanaf de 14de eeuw. Zogenaamd naar Jan zonder vrees, graaf van Vlaanderen, die in het begin van de 15de eeuw de verschillende dijken tot één dijk liet verbinden. De Gravenstraat loopt van de Bentillestraat naar de Molenstraat en loopt dan verder als de Gravenstraat in Bassevelde.

Tijdens interbellum en na de Tweede Wereldoorlog, centrum van vlasteelt en roterijen, zie resterende vlasschuren nummer 32, "Ets. Prudent Engels", en nummer 66 van E. Last, later maalderij. Op de hoek van de straat met de Smissestraat stond tot de sloop in 1918 de houten windmolen, zogenaamd "Stropmolen", nu is daar (nummer 2) enkel nog een recentere bakstenen dwarsschuur bewaard.