Baron Leroystraat

Beschrijving

De Baron Leroystraat is een rechte straat gelegen in Deurne-Noord, die de Gallifortlei met de Alfons Schneiderlaan verbindt. Het grote driehoekige bouwblok tussen Gallifortlei (west), Alfons Schneiderlaan (oost) en Turnhoutsebaan (zuid) werd vanaf begin 20ste eeuw verkaveld in dambordpatroon, met de Ter Rivierenlaan als centrale as. De Baron Leroystraat is hier één van de meest noordelijke straten van, en werd aangelegd in de jaren 1920.

We zien er een grotendeels bewaarde interbellumbebouwing van bescheiden rijwoningen van twee bouwlagen en twee traveeën met bakstenen gevels in art deco of modernistische stijl. Een topvoorbeeld, met zeer bescheiden gevel en doordacht plattegrond, werd in 1936 ontworpen door de bekende modernist Eduard Van Steenbergen. De buurwoning op nummer 138 volgt deze stijl, en integreert groene cimorné in het oranje baksteenparement. De Merksemse architect Fr. Van Gils tekende dit ontwerp in 1938 voor het echtpaar Bos-Molenberghs.

De huizenrij nummers 100-112 kreeg eenvoudige bakstenen gevels met art-deco-ornamentiek, bij nummer 108 bestaande uit een verfijnde cementering met bloemmotieven. Eenzelfde art-decovormgeving typeert de huizenrij tussen de Gallifortlei en de De Waillystraat, van nummers 2 tot 28. Het ensemble maakt deel uit van de "Tuinwijk Gallifort"; van de huizenrij in de Baron Leroystraat ging de homogeniteit en gaafheid verloren door talrijke aanpassingen van parementen en muuropeningen.

Het bouwblok ten oosten van deze tuinwijk wordt grotendeels ingenomen door de voormalige gemeentelijke meisjesschool, nu deels stedelijke basisschool en deels cultureel centrum.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 329 # 16087 (138).