Alfons Schneiderlaan

Beschrijving

De Alfons Schneiderlaan is een brede rechte verbindingsstraat in de Ter Rivierenwijk in Deurne, een wijk die in het interbellum werd aangelegd op verkavelde kasteeldomeinen ten noorden van het Rivierenhof. Bij de aanleg van de laan in 1937 werd ze nog "Legerlaan" genoemd. In 1945 kreeg de straat een nieuwe naam, om de pas overleden oud-burgemeester Alfons Schneider te eren.

De bebouwing in de straat bestaat overwegend uit naoorlogse woningen met voortuin; meer- en eengezinswoningen worden daarbij afgewisseld. Het gedeelte tussen Ter Heydelaan en Venneborglaan werd grotendeels bebouwd in de late jaren 1930, vlak na de aanleg van de straat. De verlenging ten zuiden van de Venneborglaan is bijna integraal bebouwd in de tweede helft van de 20ste eeuw met meergezinswoningen van drie bouwlagen met een bel-etagestructuur en doorsnee lijstgevels die zorgen voor een homogeen straatbeeld.

De bouw van de Villa Cogels op nummers 138-140 in 1929 gaat de aanleg van de straat vooraf. De grote vrijstaande woning voor baron Cogels, waarschijnlijk een ontwerp van Cols en De Roeck, is één van de grootste en één van de weinige vrijstaande woningen in de wijk. Verbouwingen en uitbreidingen, onder meer in 1947 met de uitbreiding van een garage, tastten de kwaliteit van het originele ontwerp in cottagestijl wezenlijk aan.

Tussen Ter Heydelaan en Venneborglaan bestaat de basisbebouwing uit jaren 30-bel-etagewoningen met een conventionele, modernistische lijstgevel in gele of oranje baksteen; erkers met afgeronde hoeken, glas-in-loodramen en patrijspoortvensters zijn vaste elementen. Een voorbeeld met zeer verfijnde glas-in-loodramen is de woning die architect Jos Tuerlinckx ontwierp.

Minder gaaf bewaarde woningen in deze trant zijn: nummer 181 naar ontwerp van de Leuvense architect Frans Vandendael uit 1939; nummer 182 naar ontwerp van A. Van Rijsbergen uit 1939; nummer 185 naar ontwerp van R. Lagou uit 1937 en nummer 321 naar ontwerp van aannemer E. Masson uit 1937, die op nummer 293 een gelijkaardig ontwerp realiseerde.

Afwijkend van deze norm, en meer vooruitstrevend van opzet is de woning naar ontwerp van ingenieur Stasino, die eigenlijk aansluit bij het modernisme dat we kennen van de Antwerpse Tentoonstellingswijk op het Zuid. Ook de driegevelvilla naar ontwerp van Jos Ritzen is een staaltje van meer kwalitatieve, vooruitstrevende architectuur in deze wijk.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 329 # 4443 (138-140)), 329 # 19833 (138-140), 329 # 16637 (181), 329 # 16440 (182), 329 # 14304 (185), 329 # 15029 (321).