Jakob Smitsstraat

Beschrijving

Tussen Gitschotellei en Lodewijk Van Berckenlaan ten zuiden van Te Boelaarpark, aangelegd in 1920 en genoemd naar de Kempische landschapsschilder. Nummers 1 tot 27 en 2 tot 32: symmetrisch opgeboude wijk met verspringende bouwlijnen, in opdracht van het ministerie van Wederopbouw opgericht als woningen voor geteisterden van de Tweede Wereldoorlog naar ontwerp van Renaat Braem, Geo Brosens en Flor Laforce van 1946-1947. Baksteenbouw van twee bouwlagen en telkens twee traveeën onder plat dak; gebruik van bruinrode baksteen voor de beneden- en gele voor de bovenverdieping. Rechthoekige muuropeningen met veelal vernieuwde ramen, deuren inspringend ten opzichte van het gevelvlak. Op straathoeken: hogere flatgebouwen, laatst genoemde identiek op hoeken van Gitschotellei.

• Gegevens verstrekt door St.-Lucasarchief Brussel.

Auteurs: Steyaert, Rita