Belpairestraat

Beschrijving

Gelegen in oud Berchem. Het oudste gedeelte, tegen de Grotesteenweg aan, klimt op tot 18de eeuw; voorheen "Ridderstraat" zoals een tweetalig arduinen straatnaambordje op nummer 1 (gesloopt) tot voor kort nog vermeldde.

Lijnrichting tussen Grotesteenweg en Sint-Lambertusstraat vastgelegd in 1895; de verlenging tot de Bindstraat werd in 1900 geopend op gronden van Frédéric Belpaire, oom van juffrouw M.-E. Belpaire; huidige naamgeving voor hele straat in 1920. Enkelhuizen in neoclassicistische en eclectische stijl vanaf 1895; nummers 95 tot 103 vormen een aaneensluitende eclectische reeks van belijnde bakstenen gevels, onder meer met art-nouveau-getinte componenten (nummer 99).

Auteurs: Plomteux, Greet