Luikstraat

Beschrijving

De Luikstraat is een korte, rechte straat gelegen op het Zuid tussen de Cockerillkaai en de Waalsekaai. De straat ligt midden in het eind-19de-eeuwse havengebied: zowel de Scheldekaaien als de Zuiderdokken aan de Waalsekaai werden in het vierde kwart van de 19de eeuw aangelegd. Tegelijkertijd werd de nieuwe wijk Het Zuid ontwikkeld; de Luikstraat maakt deel uit van het verkavelingsplan dat rond 1875 voor deze wijk werd opgemaakt. Verschillende straten in de buurt van de Zuiderdokken en van het voormalige Zuidstation werden genoemd naar Belgische steden die in die tijd omwille van economische redenen belangrijk waren voor de Antwerpse haven. Luik was in de 19de eeuw een belangrijk centrum voor de wapenindustrie; naamgeving in 1876.

Omwille van de ligging centraal in de haven, werden in de Luikstraat vooral magazijnen en werkplaatsen opgericht. De oorspronkelijke bebouwing bestond uit begin-20ste-eeuwse magazijnen van één tot vier bouwlagen onder puntdaken. In de Luikstraat kregen de gebouwen vooral rode bakstenen gevels; zowel lijst- als puntgevels. De Luiknatie, die sinds 1932 in de Luikstraat was gevestigd, werd naar deze straat genoemd. Ook de Noordnatie had een opslagplaats in de Luikstraat.

Typisch voor het havengebied is de aanwezigheid van panden voor horeca, meestal met appartementen op de verdiepingen. Een voorbeeld hiervan vinden we op de hoek met de Waalsekaai op nummer 9. Het pand met eenvoudige gele bakstenen gevels werd rond 1907 gebouwd voor Hersens naar ontwerp van Louis Hendrikx.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1907 # 743 (9).