Gentplaats

Beschrijving

De Gentplaats is een pleintje gelegen op de kruising van de Jan Van Gentstraat met de Pacificatiestraat en de Vlaamsekaai. Het drukke verkeer op de brede Jan Van Gentstraat zorgt ervoor dat deze plaats niet meer als een pleintje wordt ervaren. De ligging vlakbij het Zuidstation zorgde voor de naamgeving van het plein, maar ook voor de aanwezigheid van talrijke horecagelegenheden. Het oudste gebouw, een fraai neorenaissancepand op nummer 4 werd in 1884 door Fr. Smet ontworpen, die twee jaar eerder de plans tekende voor het indrukwekende Hotel Het Zuidkasteel op de Bolivarplaats. Dit pand wordt geflankeerd door twee eclectische panden met cafés op het gelijkvloers uit 1906-1908.

De andere panden rond dit plein zijn minder gaaf bewaard. Op nummer 1 een neoclassicistische meergezinswoning met handelsgelijkvloers van vier bouwlagen en vijf traveeën gebouwd rond 1907 voor rekening van aannemer Ph. Ahlstrand. In hetzelfde jaar ontwierp Ahlstrand het naastgelegen winkelhuis op nummer 2 voor rekening van Isaac Wasserman Haus uit Mortsel. Nummer 3 vormt een ensemble met de panden in de Pacificatiestraat nrs. 1 en 3, gebouwd rond 1899. Bouwmeester Ch. Janssens combineerde een neoclassicistische geveluitwerking voor het pand in de Gentstraat met een eclectische bouwstijl en bijhorend geel bakstenen parement voor de panden in de Pacificatiestraat. Nummer 6 werd rond 1907 opgetrokken als handelshuis voor rekening van A. & X. Sterkendries, ondernemers van openbare werken.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1907 # 338 (1), 1907 # 742 (2), 1899 # 346 (3), 1907 # 286 (6).