Vleminckveld

Beschrijving

Tussen Kleine Markt en Mechelseplein. Wordt reeds vermeld in het eerste kwart van de 14de eeuw en eindigde toen ter hoogte van de Boogkeers. In 1912 verbreed; in 1920 werd de verlenging tot aan het Mechelseplein, zogenaamd de Lindenstraat, opgeslorpt. De naam zou verband houden met hier ingeweken Vlamingen. Heterogene straatwanden met woonhuizen van drie bouwlagen; bepleisterde of gecementeerde lijstgevels met vertegenwoordiging van verschillende stijlen uit de tweede helft van de 19de eeuw en de eerste helft van de 20ste eeuw. Enkele accenten: trapgevels nummer 17-17A en nummer 72-74, empire-geveltje nummer 76. Houten puien: nummer 43, circa 1930 met centrale winkeldeur en aparte brede huisdeur onder doorlopende puilijst met rolluikkasten; nummers 10 en 12, uit het vierde kwart van de 19de eeuw smal, neoclassicistisch; nummer 32-34, uit de tweede helft van de 19de eeuw neoclassicistisch met centrale winkeldeur en aparte huisdeur onder zelfde kroonlijst; nummer 48, tweede helft van de 19de eeuw. Bressen ter hoogte van nummer 25, nummer 39-41 en nummer 45 - hoek Boogkeers, de volledige straatwand tussen Boogkeers en Mechelseplein ten oosten, nummer 14-16 en nummer 24.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine