Vekestraat

Beschrijving

Van Paardenmarkt naar Kleine Kauwenberg. Straat waarschijnlijk ontstaan in de 15de eeuw en aanvankelijk "Vekenstraat" genoemd naar een sluitboom aan de ingang van de Paardenmarkt. Gebogen straat met heterogene bebouwing: een trapgevel uit de tweede helft van de 16de eeuw of de eerste helft van de 17de eeuw (nummer 60); 19de-eeuwse burgerhuizen van twee of drie traveeën en drie of vier bouwlagen (nummers 37, 2, 4, 6, 12, 14, 20, 22, 24, 32, 34, 36, 38, 56, 58 en 62), bepleisterde en beschilderde lijstgevels waarin rechthoekige muuropeningen, soms met afgeronde bovenhoeken (nummer 4-6) en geriemde omlijstingen (nummers 4, 6, 20 en 22), kordons en panelen (nummers 20, 22, 24, 30, 36, 38, 56 en 58). Nummer 26. Enkelhuisje van twee traveeën en twee verdiepingen met rechthoekige muuropeningen, oude kern (zie kwarthol profiel en muurankers) aangepast in de 19de eeuw. Aan oostzijde: serie bakstenen gevels (nummers 39 tot 47) uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Bewaarde 19de-eeuwse puien op nummers 2, 62 en 64.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine