Tavernierkaai

Beschrijving

Scheldekaai, tussen Bonapartesluis en Brouwersvliet. Genoemd naar Jean-Baptist Tavernier (1605-89) die door zijn reizen de weg voor handel met Perzië en Indië opende. Ontstaan in 1819 na het verdwijnen van de 14de-eeuwse stadsmuur en de oudere Scheldekaaien. Hier gaf destijds de Herman Haecxpoort toegang tot de Engelse kaai. Circa 1550 werd ten oosten hiervan de Graan- of Middelvliet gegraven, waarna de ruimte ten westen van de Adriaan Brouwerstraat en de Brouwersvliet "Zeeuwse markt" of "Zeeuwse Korenmarkt" werd genoemd naar aanleiding van de hier gehouden graanmarkt.

Wat na de rechttrekking van de Scheldekaaien overbleef van de Zeeuwse Korenmarkt werd ook Tavernierkaai genoemd, hieronder valt vooral het gebouw van het Nederlandse loodswezen dat achter een gang ligt die voor het Margueriedok doorloopt, laatst genoemde werd in 1883 gegraven als schuilhaven en naar zijn promotor L. Marguerie genoemd; getijdedokje met hardstenen kaaimuren waarop gietijzeren balustrade. Aan landzijde naar het noorden oplopende scheepshelling. Ten noorden hiervan ligt een pleintje met het monument voor gesneuvelde zeelieden uit beide wereldoorlogen, in de volksmond "het Kaaike" genoemd. De Kaai wordt gedomineerd door de Tavernier Building (architecten Leo Momont en Raymond Govaerts, 1961-1963) en het gebouw van het Loodswezen (1892-1895).

Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 18#43339 en 18#44817 (Tavernier Building).

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine