Tabakvest

Beschrijving

Van de Kipdorpvest naar de Leopoldplaats. Aloude "Sint-Joris(poort)vest" in 1937 herdoopt in huidige benaming naar de aldaar gevestigde tabaksfabriek. Ontstond als binnenweg van de Spaanse vesten tussen de Kipdorppoort en de Sint-Jorispoort; laatstgenoemde gesloopt circa 1860, ging de oude benaming over op de nieuwe straat. Het gedeelte Blauwtorenplein-Leopoldplaats behield de benaming "Sint-Jorisvest". Lange straat met gebogen tracé, dat de "boulevard" volgt. Aan de zuidzijde banale bebouwing met voornamelijk achterhuizen van de Frankrijklei; aan de noordzijde homogene eenheidsbebouwing tussen nummers 2 en 28; verder merkwaardig pakhuis (nummer 48) naar ontwerp van E. Pelgrims van 1906 en neogotisch Instituut Mère Jeanne (nummers 112-114). Aan de Sint-Jorisvest sporen van oudere bebouwing (nummers 85 en 118).

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine