Sint-Rochusstraat (Antwerpen)

Beschrijving

Tussen Nationalestraat en Begijnenstraat. Dateert evenals de huidige Willem Lepelstraat uit begin 14de eeuw - na de stadsvergroting van 1291-1314 - toen er even ten zuiden van deze beide straten een nieuwe omheining was gebouwd. Nieuwe rooilijn goedgekeurd in 1921. "Lepelstraat" was tot circa eind 16de eeuw de naam voor beide weggedeelten. De huidige naam herinnert aan het voormalige Sint-Rochusgasthuis nabij de zuidhoek van de Nationalestraat.

Straat met onregelmatig tracé gekenmerkt door grootschalige gebouwen: het kapucinessenklooster (17de eeuw) aan de noordzijde, de kliniek Leopold II (1933 en het derde tot vierde kwart van de 20ste eeuw) aan de zuidzijde. Voorts, enkele bepleisterde, gecementeerde of bakstenen lijstgevels uit de 20ste eeuw (voornamelijk noordzijde tegen de Nationalestraat aan); hoek Begijnenstraat nummer 42 met oude kern. Neoclassicistische houten puitjes op de nummers 5, 7 en 47.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine