Plantinkaai

Scheldekaai, tussen Sint-Jansvliet en Sint-Michielstraat.

De Scheldekaai ter hoogte van de huidige Plantinkaai zou in haar oorspronkelijke gedaante dateren van 1548 (het noordelijke gedeelte heette toen "Houtkaai", het zuidelijke "Hooikaai"). Tot begin 19de eeuw was ze bereikbaar via drie poorten in de stadsmuur. Na het slopen van deze en het ophogen en moderniseren van de Scheldekaaien werd aan de vernieuwde kaai de naam van Plantin toegekend.

Bij het rechttrekken circa 1880 ontstond er een 80 meter brede, met sporen en afdaken uitgeruste kaai en een 20 meter brede straat. De huidige bebouwing dateert grotendeels uit die periode: dikwijls dubbele lijstgevels van vier à vijf bouwlagen, bepleisterd (nummers 1-2, 4, 11-12, 17) of van baksteen (nummers 5-6-7, 8-9-10, 13, 14-15, 16, 21-22-23) in typische neo- en eclectische stijlen, geaccentueerd door verhoogde toppen, dakkapellen, frontons. De nummers 24-25: voorbeeld van vroeg appartementsgebouw (1920?): combinatie van baksteen en simili met uitkragende erkers van de bovenbouw.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine