Otto Veniusstraat

Beschrijving

Tussen Meir en Hopland. Ontstond waarschijnlijk in de loop van de 15de eeuw, doch als straat getrokken door Gilbert Van Schoonbeke in 1545-1550 en "Vuylstraat" genoemd; even later "Bargiestraet" en sinds 1841 "Otto Veniusstraat" naar de schilder die tussen 1593 en 1620 de huizen "De Zwarte Arend" en "De Prins" (thans nummer 21) bewoonde. Aan de westzijde bevond zich tot 1881 het in 1601 gestichte schilderachtige Sint-Annagodshuis met kapel, terwijl tussen nummers 1-19 zich het circa 1800 gesloopte klooster der ursulinen uitstrekte. Thans smalle straat met tamelijk gaaf bewaarde oostzijde bestaande uit bepleisterde en beschilderde lijstgevels geritmeerd door verspringende kroonlijsthoogten en doorlopende dorpels, onderbroken door de lagere nummers 19-21. Aan de westzijde heterogene bebouwing met nieuwe bouw; nummer 16 traditioneel opgebouwd pakhuis van baksteen met puntgevel geopend door getoogde vensters.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine