Louizastraat

Beschrijving

Tussen Schermersstraat en Britselei. Het straatgedeelte tussen Schermersstraat en Begijnenvest werd geopend in 1847; de verlenging tot aan de Britselei dateert van 1868. De naam, gegeven in 1850, is een huldeblijk aan de toen overleden koningin Louiza-Maria.

Vrij homogene bebouwing - vooral de pare zijde - van heren- en burgerhuizen uit derde kwart 19de eeuw: bepleisterde, witgeschilderde lijstgevels gemiddeld drie bouwlagen hoog, in neoclassicistische stijl, vaak met vereenvoudigde Louis-Philippe-ornamenten: de nummers 1, 3, 9-11, 13, 23, 27, 31-33, 2, 8, 10-12, 16, 20, 22, 38-42, 46; de tussenliggende panden werden meestal recent vernieuwd. Zeer veel bouwtoelatingen - ook voor thans gesloopte panden - werden afgeleverd in de jaren 1851-52.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine