Geografisch thema

Leopoldplaats

ID
11197
URI
https://id.erfgoed.net/themas/11197

Beschrijving

Van Sint-Jorispoort naar Bourlastraat. Werd in 1868 Sint-Jorisplein genoemd naar de in 1866 afgebroken Sint-Jorispoort (modo Keizers-, Mechelse- of Berchemse poort, gebouwd in 1545). In 1873 gewijzigd in Leopoldplein, circa 1900 in Leopoldplaats. In het midden van het plein, ruiterstandbeeld van Koning Leopold I. Brons op sokkel van arduin, ontworpen door W. Geefs. Verschillende opschriften sieren het voetstuk. Oprichting met de opbrengst van een een intekenlijst uitgegeven ter gelegenheid van de vijfentwintigste verjaring van de troonsbestijging. Onthulling op 1 augustus 1868 op particulier terrein nabij de Mechelsesteenweg; in 1873 overgebracht naar de huidige plaats. Homogene bebouwing van bepleisterde, beschilderde lijstgevels uit het vierde kwart van de 19de eeuw; langs de noordzijde opgevat als eenheidsbebouwing. Oostwaarts afgesloten door de Nationale Bank, westwaarts perspectief op Sint-Joriskerk.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Geheel van zes winkelhuizen in neoclassicistische stijl

  • Omvat
    Gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl

  • Omvat
    Handelspand Electrolux

  • Omvat
    Hotel Theodoor Van Bever

  • Omvat
    Kantoorgebouw Davidis & Cie

  • Is deel van
    Antwerpen - Stadsuitbreiding tot aan de 16de-eeuwse Spaanse Vesten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Leopoldplaats [online], https://id.erfgoed.net/themas/11197 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.