Koningstraat

Beschrijving

Van Prinsstraat naar Keizerstraat. Geopend circa 1527 door Gilbert Van Schoonbeke (vader) op een groot raamhof gelegen tussen de Gratiekapel en de Mazengang. Gilbert Van Schoonbeke (zoon) bouwde er een groot aantal huizen waarvan vele het woord "koning" in hun benaming hadden. Omdat de straat de Prins- met de Keizerstraat verbond kreeg ze de naam Koningstraat. Westzijde gedomineerd door het restaurant en het studentenhome van UFSIA van 1972 naar ontwerp van T. Cols, J. Waterkeyn, E. van Caster, F. Weekx en P. Hens, waarnaast een pakhuis van 1862 (nummer 4). Onpare zijde met een opeenvolging van lijst- (nummers 3, 5, 7, 9, 11, 13, 15, 19 en 25) en puntgevels (nummers 1, 17, 21 en 23) van twee à drie traveeën en drie verdiepingen, eindigend op een storende parking waarvoor het hoekpand met de Keizerstraat verdween.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine