Jezusstraat

Beschrijving

Tussen de Meir en Sint-Jacobsmarkt. Waarschijnlijk ontstaan begin 14de eeuw, was deze straat in oorsprong de smalle voortzetting van de Meir naar de Kipdorppoort, vandaar de benaming "Meirsteeg", in de loop van de 15de eeuw stilaan "Jezusstraat" genoemd naar een in 1494 aan de westzijde gebouwde kapel. De Fransen zouden ze "Rue de l'Imposteur" genoemd hebben. Vroeger drukke verkeers- en winkelstraat met sterk heterogene bebouwing, momenteel verkeersvrij; de oostzijde, gemarkeerd door de opvallende gevels van het postgebouw nummer 24-26 en het voormalige Provinciaal Veiligheidsmuseum, nummer 28-30 naar ontwerp van architect M. Appel en J. Welslau (1954) vertoont een tamelijk uniform karakter met een gelijke kroonlijsthoogte; banale westzijde met talrijke bressen vanaf nummer 13 en vervallen huizen (tussen 23 en 31 met storende reclameborden), waarin restanten van oudere bebouwing (nummer 31 en nummers 21, 23 zie vlechtingen in zijpuntgevel en achterhuis).

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine