Arenbergstraat

Beschrijving

Tussen Lange Gasthuisstraat en Oudevaartplaats, in het midden doorsneden door de Leopoldstraat. Geopend in 1552, westelijk gedeelte door Gilbert Van Schoonbeke op gronden van het voormalige hotel Arenberg, oostelijk gedeelte door het stadsbestuur op de "gasthuisbeemden" en oorspronkelijke "Florisstraat" genoemd naar het hotel dat de schilder Frans Floris er bouwde in 1563 met fresco's aan de straatzijde (gesloopt, thans nummer 22). Verder waren hier in de de 16de eeuw twee schuttershoven en een brouwerij (nummer 23); in de 17de eeuw de woning van Jan Breughel (nummer 57). Voorname straat met brede hotels, thans meestal gebruikt als kantoren, daterend van 16de tot 19de eeuw, nummers 3, 7, 17, 23, 2, 8, 10, 12; storende nieuwe kantoorgebouwen. Noordzijde van het gedeelte tegen de Oudevaartplaats voornamelijk gemarkeerd door het imposante neobarokke hoekgebouw van de N.V. Bunge (nummer 12); pare zijde in het volgende gedeelte gaaf bewaarde 19de-eeuwse gevelwand met bepleisterde neoclassicistische lijstgevels, voornamelijk horizontaal gemarkeerd door de gelijklopende kroonlijsthoogten.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine