Ambtmanstraat

Beschrijving

Van Minderbroedersstraat naar Keizerstraat. In 1502 geopend door de stadsmagistraat en "(oude) Ammanstraat" genoemd naar de amman die hier in de 16de eeuw woonde. De naam "Ambtmanstraat" (in plaats van Ammanstraat) dateert officieel van circa 1905, maar kwam sporadisch reeds vroeger voor. Gave gevelwanden met ongelijke kroonlijstlijnen; voornamelijk aan westzijde veel bewaard van de oorspronkelijke bebouwing (nummers 6 tot 12). Latere oostzijde met woningen uit de 19de eeuw (nummer 3-5) en begin 20ste eeuw (nummer 1) zie parement van gekleurde gevelsteen.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine